19 379 домакинства от Североизточна България са подали заявления към териториалните

...
19 379 домакинства от Североизточна България са подали заявления към териториалните
Коментари Харесай

Близо 20 000 домакинства от Североизточна България са подали заявления за отопление с дърва

 19 379 семейства от Североизточна България са подали заявки към териториалните отделение на СИДП за отопление с дърва през актуалната зима. Те са поискали 159 428 кубически метра дърва за огрев. 12 716 фамилии към този момент са получили дървата си, като с цел да удовлетворят потребностите им стопанствата са добили 108 036 кубически метра дърва за огрев. Снабдяването върви ритмично, като поделенията не престават да одобряват заявки от хора, които по една или друга причина не са подали молби все още. На краткотраен склад в стопанствата има добита дървесина и поръчките се извършват бързо.

Експертите на Североизточното държавно дружество поучават хората в този момент да си купят дърва за горене, с цел да могат до началото на зимата да изсъхнат, което ще докара до отделянето на по-малко сажди и други нездравословни субстанции. Най-добре е дървата да бъдат подредени под проветрив заслон, с цел да могат да съхнат по-бързо, а и да не се мокрят през есента и зимата от падналите превалявания. Важно е да се знае, че мокрите дърва тлеят дълго и в пространствата се отделят субстанции, които са нездравословни за здравето на хората. Дървата с висока мокрота освен че отделят нездравословни излъчвания, само че и са с по-малка калоричност и доставят по-малко топлота. Употребата на дърва с мокрота над 50% води и до други проблеми, да вземем за пример натрупването на повече сажди и катрани по комините на постройките. През последните години доста постоянно поради тези отлагания, през отоплителният сезон, пораждат пожари.

Високата енергийна успеваемост и екологичност на добре изсушените дърва се дължи на това, че сухата дървесина (с мокрота под 20%) е с два пъти по-висока калоричност от суровата (с мокрота над 50%), изгаря по-ефективно и надлежно отделя доста по-малко сажди и мръсни и газове. Освен ограничение замърсяването на въздуха, горенето на добре изсушени дърва с по-висока калоричност,  води и до икономисване на пари за отопление. Намалението на разноските е с към 25% или приблизително 100 лева за един отоплителен сезон.

Особено е огромен казуса с потреблението на незадоволително изсъхнали дърва за горене в Шумен. Градът е заобиколен от скален масив и през зимата поради ниското налягане се образува смог, който се задържа над обитаемото място в продължение на седмици.

Сега е момента хората, които ще се отопляват с дърва да ги закупят, с цел да се понижи замърсяването на въздуха през зимата, безапелационни са специалистите на СИДП.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР